Programari clinica: 0755755559 / 0212110273 Contact

Clinică de ginecologie, monitorizare prenatală și fertilizare in vitro

Fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro

Este o tehnică de procreație medicală asistată în care fecundația are loc în afara organismului uman.

Nu s-au constatat diferente intre copiii născuţi in urma FIV si copiii concepuţi in mod natural, din punct de vedere al procentului de malformaţii, inteligentei, s.a.

Progresul tehnicii FIV a făcut sa se poată atinge un procent de reuşita de 25% si in cazul cuplurilor cu problem grave de fertilitate. In anumite situaţii si etiologii, şansele de reuşita pot urca pana la 40-45%. Ca si in cazul cuplurilor fertile, poate fi nevoie de 3-4 cicluri de tratament pentru obţinerea unei sarcini, tehnica FIV putând fi repetata si adaptata in funcţie de rezultatul anterior. Dupa 40 de ani, rata de succes a tehnicii FIV cu ovule proprii scade dramatic, sub 5-10% si cresc riscurile de avort spontan si malformaţii fetale; se recomanda de obicei intrarea in programe de donare de ovule, in aceste cazuri.

Vă recomandăm să citiți aceste informaţii înainte de a începe, precum și pe măsură ce parcurgeţi fiecare etapă a tratamentului. Nu ezitaţi sa puneţi întrebări ori de cate ori aveţi nelămuriri.

Sarcinile multiple (gemelare, triple) sunt mai frecvente dupa FIV, reprezentând cam 25% din sarcini. Riscul de avort dupa FIV este de 20%, ca si in sarcinile naturale, iar cel de sarcina ectopica de 5%. Programul de crioconservare permite repetarea transferului de embrioni, fara a mai fi nevoie de un nou tratament FIV; rata de implantare a embrionilor este mai mica in acest caz.

Procreatia medicala asistata presupune investigaţii, întocmirea unui dosar, discutarea si programarea tratamentului, precum si o serie de etape in desfăşurarea acestuia. Este bine sa cunoaşteţi dinainte perioada de timp pe care trebuie sa o alocaţi, pentru a face aranjamentele necesare la domiciliu si serviciu si pentru a va putea programa corect tratamentul, in perioada in care puteţi fi disponibili in toate etapele. Desi tratamentul este ambulator, poate fi necesara prezenta dumneavoastră in clinica relativ frecvent, pentru monitorizare sau diferite proceduri. De aceea, va oferim un plan de principiu in funcţie de răspunsul individual la tratament sau de alte considerente, acest plan poate fi adaptat si este posibila chiar întreruperea tratamentului in oricare, dintre etapele sale.

Planul de tratament FIV

I.   Ciclul anterior tratamentului programat

Contactați-ne anunţaţi ziua in care a început menstruatia si faceţi o programare pentru consultaţia preliminară, nu mai târziu de 14 zile de la debutul menstruatiei.

Protejati-va in cursul acestui ciclu de o eventuala sarcina, folosind metode contraceptive de bariera.

Contactează-ne acum!

 

 

II.     Consultaţia preliminară consta in:

Discutarea detaliata a tratamentului si eventualelor nelămuriri Completarea investigaţiilor Prescrierea medicatiei Completarea unui document de acceptare a tratamentului si a obligaţiilor financiare. La aceasta consultaţie este necesara prezenta ambilor parteneri.

III.    Stimularea ovariana

La data stabilita de medic veti incepe un tratament injectabil in una din variantele recomandate de medic.

IV.   Recoltarea ovocitelor si a spermei

Dupa aproximativ 35-36 de ore de la administrarea hCG se recoltează ovocitele si sperma.

Recoltarea ovocitelor se face prin punctie vaginala ghidată ecografic, cu anestezie locala sau generala.

Recoltarea spermei se poate face in clinica sau la domiciliu, in recipient special, in aceeaşi dimineaţa cu recoltarea ovocitelor. Modalitatea si locul de recoltare trebuie discutate înainte de aceasta zi.

V.    Fertilizarea in laborator

Etapa procedurilor de laborator prin care se formează embrionii durează, de obicei, 2-3 zile. Primele rezultate se constata dupa cei puţin 24 de ore.

VI.   Embriotransferul

Transferul embrionilor in uter este o preocedura relativ simpla, nedureroasa, ce are loc, de obicei, dupa 48-72 de ore de la recoltarea ovocitelor.

VII.  Tratamentul de susţinere hormonala

Dupa transferul de embrioni, veti incepe un tratament zilnic estro-progestativ, care poate fi injectabil, oral, local sau combinat.

VIII. Dozarea p HCG

Analiza sângelui pentru depistarea sarcinii se face dupa aproximativ 14 zile de la embriotransfer.

  • In cazul existentei sarcinii, ea va fi confirmata si evaluata ecografic dupa doua săptămâni. Veti continua tratamentul hormonal sub supravegherea medicului curant.
  • In absenta sarcinii, se întrerupe tratamentul si este bine sa va programaţi telefonic pentru o discuţie cu echipa FIV pentru a analiza rezultatele si posibilităţile pe care le aveţi in continuare.

 

Informaţii despre tehnici si medicație

Stimularea ovariană controlată

Scopul stimulării ovariene controlate este de a determina ovarele sa producă mai mult de un ovocit, cum se intampla în ciclurile naturale.

Efectele adverse ce pot aparea la folosirea unor doze mari de hormoni sunt: dureri de cap, indispoziţie, disconfort abdominal, lipsa apetitului, oboseală, disconfort la locul injecţiei. De obicei, dispar după recoltarea ovocitelor.

Riscul principal al tratamentului hormonal este hiperstimularea ovariană. Aceasta poate fi în principiu prevenită prin stabilirea dozelor și protocolului adecvate fiecărui caz. Daca totuşi răspunsul la tratament este exagerat, se poate evita hiperstimularea prin diferite metode, mergând de la reducerea dozelor pana la întreruperea completă a tratamentului.

Monitorizarea stimulării ovariene

Se face, în principal, cu ajutorul ecografiei vaginale; pot fi necesare si dozări hormonale.

Recoltarea ovocitelor

Este procedeul prin care lichidul folicular ce conţine ovocitele este aspirat din foliculii ovarieni. Se poate face sub anestezie locală sau generală, motiv pentru care e necesar sa discutaţi din timp acest aspect (avantajele și riscurile fiecărui tip de anestezie, eventualele probleme de anestezie pe care știți că le aveţi, etc.). Nu se folosesc anestezice toxice pentru viitorul produs de concepţie. Daca s-a optat pentru anestezie generală, dupa trezire veți rămâne sub observaţie încă 2-3 ore. În cursul zilei puteţi fi mai adormită sau obosită, cu o senzaţie de disconfort pelvin. Uneori pot aparea mici sangerari vaginale de la locul punctiei, care nu trebuie sa îngrijoreze. Nu este permis să conduceţi autovehicule imediat dupa acest procedeu. Recoltarea spermei

În dimineaţa în care se face recoltarea ovocitelor, partenerul va recolta sperma, de preferinţă ia clintea. Este necesară o abstinență de 2-5 zile înainte de recoltare, pentru a îmbunătăți rezultatul. Rareori, când se constată ovocite imature sau sperma este de o calitate foarte proastă, poate fi necesară o noua recoltare a spermei.

Procedura de laborator

Există situaţii când sperma este de calitate foarte proastă sau cand, din motive nu întotdeauna cunoscute, fecundația nu are loc. În asemenea cazuri se apelează ta o variantă a fertilizării în vitro numită ICSI (se ajută fecundarea prin introducerea spermatozoidului direct în interiorul ovocitului).

Embriotransferul

După 48-72 de ore de la recoltarea ovocitelor se face transferul de embrioni.

Decizia referitoare la numărul embrionilor transferaţi aparţine cuplului. Un număr mare de embrioni creste şansa de implantare, dar șî riscul unei sarcini multiple (gemeni, tripleti, etc). De obicei, se transfera 2-4 embrioni, iar surplusul, la cerere, poate fi crioconservat pentru mai mulţi ani. Un transfer ulterior de embrioni conservaţi nu mai necesită toate etapele anterioare, ci numai o pregătire simplă a uterului pentru implantare.

Embriotransferul cu embrioni care au fost congelaţi se face în cadrul unui ciclu natural (monitorizând ovulația) sau artificial (cu preparate estro-progestative). Deși se congelează numai embrionii de bună calitate, rata de supravieţuire a lor la congelare este de aproximativ 50%.

Tratamentul de susţinere hormonală

Perioada dintre embriotransfer și testul de sarcină nu impune restricţii severe. Este indicat să vă reluaţi activitatea obişnuită, care va îndepărtează de stresul aşteptării rezultatului.