sarcina

Sunt gravidă. Ce analize și controale trebuie să fac în sarcină?

Când trebuie să fac prima ecografie în sarcină?

Cât de des merg la controlul ginecologic în sarcină?

Când se depistează malformațiile congenitale în sarcină?

Testul de sarcină este pozitiv, iar tu și partenerul tău sunteți copleșiți de cele mai intense emoții. Desigur, urmează o perioadă deosebit de frumoasă în viața voastră care vine la pachet cu o multitudine de întrebări, necunoscut și griji nenumărate.
Prima întrebare la care femeia gravidă trebuie să cunoască răspunsul este ,,Când trebuie să fac prima ecografie în sarcină?”

Ecografia de confirmare a sarcinii este una dintre primele investigații ce ar trebui să facă parte din pachetul ginecologic adresat femeii gravide. Ecografia de confirmare a sarcinii poate fi făcută transvaginal sau transabdominal, in funcție de vârsta de gestație. Aceasta oferă informații extrem de valoroase despre starea de sănătate a pacientei, a fătului și despre evoluția sarcinii, cu atât mai mult dacă este asociată cu alte investigații de sânge, urină precum și examene vaginale.

Principalul scop al ecografiei transvaginale efectuate la primul control în sarcină este acela de a confirma prezența sarcinii în cavitatea uterină. Sacul gestațional poate fi vizualizat ecografic la o vârstă a sarcinii de 4-5 săptămâni de amenoree (perioada de timp care a trecut de la prima zi a ultimei menstruații), iar embrionul poate fi vizualizat la aproximativ 5-6 săptămâni de sarcină.

După ecografia de confirmare a sarcinii urmează recomandarea analizelor de sânge, urina si a examenlor vaginale pe care o gravidă trebuie să le efectueze în primul trimestru de sarcină și sfaturile legate următoarea perioadă din viața femeii și a cuplului.

Cât de des trebuie să meargă o gravidă la controlul ginecologic în sarcină?
Gravida trebuie să ia legătura cu medicul său curant de fiecare dată când observă o problemă legată de sarcină, când apare un semn sau simptom alarmant, sau atunci când apare o neliniște. Este extrem de important ca la prima vizită să se efectueze consultul ginecologic și examenul Babeș Papanicolau precum și planul de monitorizare a sarcinii – stabilirea controalelor pe perioada sarcinii. Monitorizarea sarcinii se face lunar până la 28 de săptămâni, apoi bilunar până la 36 de săptămâni, respectiv săptămânal până la termen, iar un rol deosebit de important îl au ecografiile de morfologie fetală – acestea se efectuează câte una în fiecare trimestru și au rolul de a identifica sarcinile cu risc crescut atât pentru mamă și făt. În cazuri deosebite, gravida poate fi evaluată mai des pentru a evita complicațiile.

Când se depistează malformațiile congenitale în sarcină?

  1. Ecografia de trimestru I pentru depistarea malformațiilor congenitale (Sd Down sau alte boli cauzate de anomaliile cromozomiale) se efectuează între 12-13 săptămâni de sarcină. Aceasta este ecografia în care măsoară spațiul transparent (translicent) la nivelul țesutului din spatele gâtului (translucența nucală). Când vine vorba despre anomalii cromozomiale, acest spațiu conține mai mult lichid, ceea ce va face ca spațiul să măsoare mai mult decât în mod normal la această ecografie de screening. Se efectuează în combinație cu evaluarea prezenței sau absenței osului nazal, precum și a bitestului (test de sânge). Screening-ul de prim trimestru este de fapt o valoare statistică calculată luând în considerare mai mulți factori: vârsta gestațională, vârsta mamei, valoarea translucenței nucale, precum și a altor markeri specifici identificați ecografic de specialistul in medicină materno-fetală.
  2. Morfologia fetală de trimestru II va fi efectuată între 20-23 săptămâni de sarcină. Această ecografie este considerată a fi una dintre cele mai importante și detaliate ecografii din timpul sarcinii. Se va evalua dezvoltarea fătului și aspectul organelor acestuia (inima, ficat, rinichi), coloana vertebrală, bazin și membre.
  3. Ecografia de trimestru III se efectuează în jurul vârstei gestaționale de 32 săptămâni. Se poate evalua din nou dezvoltarea organelor, creșterea fătului și modul în care acesta se incadrează în valorile standard.

Dacă medicul curant identifică anumite anomalii la aceste ecografii standard, va recomanda efectuarea unor investigații suplimentare sau va folosi informațiile pentru a interveni în momentul nașterii (de exemplu, în cazul unor malformații de cord sau alte patologii ce pot fi operate imediat după naștere).

doctor

Cercetător știintific grad II

No Comments

Post A Comment

Call Now Button