Planul de urmărire al unei gravide. Monitorizarea de sarcină și ecografiile 4D – dr. Alexandra Munteanu

Ecografiile 4D 2 1

Planul de urmărire al unei gravide. Monitorizarea de sarcină și ecografiile 4D – dr. Alexandra Munteanu

În momentul în care pacienta află că este însărcinată, de obicei printr-o perioada de amenoree, adică îi întârzie menstruația,  în special la pacientele cu cicluri menstruale regulate (există și paciente care, din păcate, suferă de anumite patologii și asta nu se întâmplă), dar primul pas în momentul în care nu avem menstruație este sa facem un test de sarcină. Ne prezentăm la un medic ginecolog specialist care ne va testa dacă suntem sau nu însărcinată și va avea loc o discuție între pacienta și soț, se vor afla antecedentele, atât ale mamei cât și ale tatălui, dacă au mai existat sarcini, dacă sarcina este obținută în mod natural sau printr-o tehnică de reproducere asistata și astfel se stabilește o categorie de risc a sarcinii și a pacientei. Vorbim despre un ansamblu, nu prezentăm doar copilul sau doar mama, vorbim despre doi pacienți în același timp, motiv pentru care, în funcție de numărul de sarcini, de modalitatea prin care am rămas însărcinată precum și de antecedentele altor boli preexistente (exista paciente care nu au avut nicio sarcină, dar suferă de anumite condiții precum boli autoimune, boli cu tratamente deosebite) lucruri care trebuie aflate cu atât mai devreme și care trebuie cunoscute și gestionate de către medical curant, împreună cu pacienta, de aceea este foarte important ca sarcina sa fie programată.

Planul de urmărire al unei gravide cu risc scăzut presupune, dacă este sa vorbim strict din punct de vedere ecografic, o ecografie lunară, prima ecografie este cea de confirmare a sarcinii pentru că este foarte important să localizăm sarcina. Există, din păcate, și patologii în care localizarea sarcinii nu este cea obișnuită intrauterină, ci in alta parte, deci acesta este primul pas.

După ce am localizat sarcina, ecografiile obișnuite – cum le spunem noi de biometrie – , de evaluare a activității cardiace și de faptul ca fătul este pe loc și este în siguranță, se realizează lunar până la 32 de săptămâni, din 2 în 2 săptămâni până la 36 de săptămâni, și de la 36 de săptămâni,  în fiecare săptămână.

În ceea ce privește morfologiile de sarcină, ele se realizează în fiecare trimestru, în număr de 3 , una in trimestrul întâi, una în trimestrul doi și una în trimestrul trei. Morfologia de sarcina este foarte amănunțită, detaliata, necesita un echipament tehnologic special, necesita pregătire speciala și se realizează într-un anumit interval de timp pe care noi îl considerăm ca prielnic pentru a descoperi anumite patologii. 

Morfologia de trimestrul întâi se realizează între 11 și 14 săptămâni și este ideală la mijlocul acestei perioade. Fătul are undeva între 45 mm la 11 săptămâni și 85 la 14 săptămâni, știu ca suna foarte mic dar este suficient de dezvoltat încât sa ne permită, cu ajutorul tehnologiei pe care o avem acum și a cunoștințelor pe care le-am dobândit, o evaluare destul de pură a anatomiei fetale, deci o sa încercăm să descoperim ca fătul este structural dezvoltat normal, este suficient de dezvoltat incat sa vedem anomalii grosiere de structura în ceea ce privește capul, orbitele, mâinile, picioarele, toate acestea sunt formate chiar dacă nu le vedem in detaliu, dar putem descoperi afecțiuni destul de severe. 

Pe lângă asta, se poate asocia și un test de sânge cunoscut de populația generala drept bitest sau dublu test și putem sa avem și un screening genetic, deci nu ne uităm la copil doar din punct de vedere structural, ci facem, dacă se poate, și o analiza a riscului genetic al sarcinii respective. Este un test neinvaziv,  simpla probă de sânge. Sunt niște hormoni și exista o platforma speciala care ne indică un risc și așa este o nouă modalitate de a încadra sarcina, după ce am încadrat-o conform antecedentelor pacientei și a familiei din care provine copilul care o sa apară pe lume, într-o nouă categorie de risc.

Morfologia de trimestrul al doilea ideal ar trebui făcută între 20 și 22 de săptămâni. Se poate extinde până la 24 de săptămâni, bebelușul are acum între 300 și 500 de grame. Știu ca suna puțin, dar pentru noi este suficient încât sa putem sa îl evaluăm mult mai bine, este mult mai dezvoltat, din păcate nu este complet dezvoltat , asta este una dintre marile probleme cu morfologiile si cu evoluția sarcinii ca este o dinamica, deci ne putem aștepta oricând la ceva bun și din păcate, sub 1%, la ceva rău, dar atunci este momentul ideal sa facem acea morfologie. Încercăm sa o limitam undeva pana la 22 de săptămâni, pentru ca, în cazul nefericit și foarte rar sub 1 % in care descoperim o anomalie, necesita analize de tip infecțios, de tip genetic care durează, iar în Romania exista un cadru legal care cumva ne limitează  la aceste 24 de săptămâni. Decât sa nu facem morfologia de trimestrul al doilea, putem sa o facem oricând, deci noi nu suntem limitați din punct de vedere tehnic că nu vedem, ci doar din punct de vedere al opțiunilor de a depista la timp, de a lua măsuri, de a ne asigura că totul este în regulă.

Structurile sunt mult mai dezvoltate la morfologiile de trimestrul doi, putem sa vorbim deja despre un sistem nervos central primitiv, inima este suficient de dezvoltată încât putem să depistăm numeroase anomalii destul de subtile în ultima vreme, aparate și sisteme, viscere , vorbim despre ficat, despre funcția anumitor organe, rinichi, mișcările fetale, poziția fetală si un lucru pe care nu l-am observat menționat foarte des, anexele fetale, ceea ce înseamnă placenta, lungimea colului care este un factor evolutiv și care din nou ne poate încadra într-o alta patologie, intr-o alta clasa de risc, faptul ca se poate scurta colul, se poate deschide, cantitatea de lichid amniotic, deci este foarte importanta morfologia de trimestrul al doilea.

În trimestrul al treilea se realizează din nou o morfologie fetală, o ecografie specializata, ideal între 32 si 34 de săptămâni. In general, urmărim creșterea fetală, cantitatea de lichid amniotic, anexele fetale, faptul ca bebelușul se simte bine în mediul în care se regăsește, creșterea este buna, analizăm și diferite aparate și sisteme pentru că s-au mai dezvoltat, nu o sa cada degetele bebelușului, adică dacă în trimestrul al doilea le-am numărat și le numărăm, nu ne axăm pe aceste lucruri, ci pe starea de bine.  Este prima data când ne interesează bebelușul ca și greutate, ca si mișcări, ca și poziție, pentru că urmează sa stabilim o cale de naștere, sa vedem dacă se poate naște natural și sa discutam despre modalitatea de naștere.

No Comments

Post A Comment

Call Now Button