Sarcina și bolile de sânge: de la trombofilie, până la patologii grave precum leucemii sau limfoame debutate în sarcină, pe fond imunodepresiv.

„De regulă, cele mai multe paciente însărcinate ajung la hematolog pentru investigațiile de trombofilie. Există însă și modificări de tip anemie, trombocitopenie, dar și cazuri grave precum leucemii sau limfoame debutate în sarcină, în contexul imunodepresiei asociate”, spune Dr. Minodora Cezarina Onisâi, medic primar Hematologie Clinică, parte din echipa Generis.

R: Care ar putea fi cauzele sau factorii de risc pentru declanșarea trombofiliei?

Dr. Minodora Cezarina Onisâi: Modificările de tip trombofilic cel mai frecvent preced sarcina și se “manifestă” în acest context, din cauza modificărilor fiziologice din sarcină. Graviditatea reprezintă un status protrombotic prin definiție, o situație în care se modifică, în mod fiziologic coagularea sângelui (din motive hormonale); aceasta devine ușor și progresiv mai accentuată, în scopul pregătirii organismului de naștere, pentru a se putea limita cât mai prompt și mai eficient sângerarea de la naștere. Dacă aceasta se întâmpla la o femeie care are deja niște modificări ce alterează echilibrul fin al coagulării, pot apărea tromboze (cheaguri de sânge), ce împiedica vascularizația normală. 

Astfel că, indiferent dacă avem sau nu trombofilie, este foarte important să urmărim mereu aplicarea măsurilor generale de preventie a trombozelor, în special în timpul sarcinii, cum ar fi: evitarea deshidratării, a sedentarismului (recomand mișcare, viață cât mai activă, dacă, desigur, medicul obstetrician permite), a fumatului, la nevoie, purtarea unor ciorapi speciali compresiv antitrombotici etc.

R: Am aflat că am trombofilie și sunt însărcinată. Care sunt primii pași de făcut?

Un consult hematologic, pentru că nu orice modificare a testelor de trombofilie înseamnă risc trombotic și nu orice modificare are indicație de tratament.

Ce riscuri sunt pentru făt, în cazul trombofiliei în sarcină?

În cazul trombofiliei, riscurile sunt atât pentru mama, cât și pentru făt, poate cumva în primul rând mai mult pentru mamă. Trombofilia semnificativă crește riscul de evenimente trombotice, respectiv formarea anormala a cheagurilor de sânge, putând apărea: tromboza venoasă profundă (cheaguri la membrele inferioare), trombo-embolism pulmonar, tromboza cerebrală (venoasă sau arterială), etc. 

Complicațiile obstetricale ale trombofiliei țin de afectarea vascularizației placentare și pot fi: pierderi de sarcina recurente (de regulă după primul trimestru), restricție de creștere intrauterina a fătului, preeclampsie.

Prin ce analize se depistează trombofilia?

Trombofilia poate fi ereditară sau dobândită. De aceea, în cadrul consultului de specialitate, este atent evaluat istoricul personal și familial al pacientei. Indicația de testare este stabilită strict de medic și depinde și de acest istoric. Nu orice pacientă are indicație de testare pentru trombofilie și nu orice modificare a acestor teste are semnificație trombotică. 

Cel mai frecvent, se testează modificarile ereditare cu risc înalt (mutație factor V Leiden și mutație protrombină), dozare proteina C, proteina S, antitrombina III, homocisteina serică, screening sindrom antifosfolipidic – anticoagulant lupic, anticorpi anticardiolipinici, anticorpi anti beta2 glicoproteina I.

No Comments

Post A Comment

Call Now Button