28 dec. Analizele ginecologice care îți pot salva viața. Vezi care sunt investigațiile anuale necesare
Care sunt analizele ginecologice pe care trebuie să le faci?
Ecografia transvaginală
Tu când ai fost ultima oară la ginecolog? Un consult anual, cu un pachet de analize complete care să includă și un screening mamar, îți poate salva viața. Știai că orice femeie trebuie să efectueze cel puțin un consult ginecologic pe an? Pentru a înțelege mai bine de ce este necesară această frecvență, trebuie să știi în ce constă un consult ginecologic complet, care sunt analizele pe care trebuie să le faci și care sunt procedurile ce te pot ajuta în formarea unui posibil diagnostic și plan de tratament.
Care sunt analizele ginecologice pe care trebuie să le faci?
În primul rând, fii pregătită să povestești medicului tău ginecolog toate simptomele supărătoare legate de sfera genitală care au apărut de la ultimul consult ginecologic efectuat, precum și bolile de care suferi (de exemplu fibrom uterin/uter fibromatos). Trebuie să știi că înainte cu 48 ore de vizita la medicul ginecolog nu trebuie efectuate spălături/dușuri intravaginale sau contact sexual.
Analizele ginecologice pe care trebuie să le faci anual sunt:
- culturi din secreția vaginală
- culturi din proba recoltată de la nivelul colului uterin
- examen Babeș Papanicolau și ecografie transvaginală sau abdominală (virgo intacta sau patologii care pot implica și alte organe), dar și completare cu genotipare HPV
- videocolposcopie dacă este identificată o problemă/leziune la nivelul colului uterin.
- Tot ca metodă de screening și prevenție se recomandă ecografie mamară anuală pacientelor cu vârsta sub 45 ani și mamografie pentru pacientele cu vârste peste această limită.
Consultul clinic începe cu examenul cu specul sau cu valve. Acest examen este deseori incomod, dar este foarte important deoarece îl ajută pe medic să aprecieze aspectul macroscopic al colulul uterin (ceea ce se poate observa cu ochiul liber, fără ajutorul unui microscop), al mucoasei cât și al secrețiilor vaginale. În timpul acestui tip de examinare, se recoltează probe pentru culturi din secretiile vaginale (pentru bilanțul ginecologic complet) și celule din colul uterin pentru examenul Babes-Papanicolau (obligatoriu annual pentru screeningul cancerului de col uterin).
Consultul continuă cu tușeul vaginal. Este foarte important să transmiteți medicului orice durere pe care o simțiți în timpul acestui examen. Cu ajutorul tuseului vaginal, medicul poate să aprecieze și dimensiunile anumitor organe, un uter fibromatos, de exemplu, este de obicei mărit de volum, greu, cu un contur neregulat ce poate fi palpat prin tușeul vaginal.
Ecografia transvaginală
Ecografia transvaginală este o examinare obligatorie în orice consult ginecologic și se efectuează o dată pe an, cum am menționat anterior. Aceasta permite vizualizarea dimensiunii și formei uterului și ovarelor și poate ajuta în diagnosticul a numeroase de patologii ginecologice, dar și pentru urmărirea în dinamică a evoluției unei boli sau a sarcinii în primul trimestru. Această investigație este complet lipsită de riscuri, nu iradiază și prezintă doar un minim disonfort pentru pacientă.
Ecografia transvaginală este cea mai folosită investigație imagistică în ginecologie. Poate fi efectuată în orice moment al ciclului menstrual, indiferent că există sau nu sângerare. De asemenea, această investigație nu prezintă contraindicații. Înainte de o ecografie transvaginală este posibil să ți se ceară ca vezica urinară să fie golită sau parțial plină.
Screening-ul pentru cancer de sân
Screening-ul pentru cancerul de sân este, din păcate, foarte des trecut cu vederea. Se recomandă autopalparea (pacienta să se palpeze acasă conform recomandărilor medicului curant) și palparea mamară de către medic în cadrul consultului ginecologic. În funcție de vârstă și patologie medicul poate recomanda o ecografie de sân sau o mamografie.
Concluzii:
- Controlul ginecologic trebuie efectuat o dată pe an
- Examenul ginecologic este alcătuit din examen cu specul/valve cu recoltare de probe pentru culturi și examen Babeș Papanicolau, tușeu vaginal și ecografie, screening mamar
- Este foarte important să respectați recomandările medicului ginecolog în urma consultului
- O comunicare sinceră și eficientă cu medicul ginecolog poate ajuta la diagnosticarea și tratarea celor mai multe boli din sfera ginecologică
- Medicul ginecolog păstrează confidențiale toate informațiile personale și medicale ale pacientului
No Comments