diabet sarcina

Diabet și obezitate în sarcină. Ghid pentru alimentație sănătoasă

Ce complicații pot apărea, în sarcină, din cauza diabetului și obezității?

Ce dietă trebuie să urmeze femeile însărcinate supraponderale?

Diabetul gestațional reprezintă diabetul diagnosticat pentru prima dată în sarcină, pacienta neavând diabet zaharat diagnosticat anterior. La fel ca celelalte tipuri de diabet, diabetul gestațional afectează modul în care celulele utilizează glucoza și poate determina niveluri mari ale glicemiei cu efecte negative asupra sarcinii și sănătății fătului.

Această patologie apare la aproximativ 9% din femeile gravide. În timpul sarcinii, placenta, în afară de rolul în nutriția și oxigenarea fetală are și rolul de a secreta hormoni. Hormonii care ating niveluri mari în sarcina avansată cronologic pot bloca acțiunea insulinei (hormonul care ajută la introducerea glucozei în celule). Când insulina este blocată apare rezistența la insulină caracteristică sarcinii. Astfel, glucoza se acumulează în sânge și apar nivelurile mari ale glicemiei la pacienta gravidă. De obicei, aceste modificări revin la normal după naștere, dar sunt cazuri în care diabetul gestațional poate persista ca diabet  zaharat de tip 2.

Ce complicații pot apărea, în sarcină, din cauza diabetului și obezității?

Anumiți factori de risc predispun la apariția diabetului gestațional. Pacientele supraponderale sau cu obezitate, lipsa activității fizice, antecedentele heredocolaterale (cazuri  de diabet zaharat în familie), făt macrosom în antecedente sau diabet gestațional în antecedente, toți acești factori cresc riscul de apariție a diabetului în sarcină. Dacă nu există un management corect al acestui dezechilibru, nivelurile mari ale glucozei în sânge (hiperglicemie) pot cauza probleme serioase în evoluția sarcinii și sănătății fetale.

Complicațiile fetale pot fi:
– Greutate excesivă a fătului la naștere (necesitatea nașterii prin operație cezariană)
– Naștere prematură
– Dificultăți de respirație a nou-născutului (sindrom de detresă respiratorie)
– Hipoglicemie cu convulsii postpartum a nou-născutului
– Obezitate și diabet de tip 2 mai târziu în viața copilului
– Deces fetal ante- sau imediat postpartum

Complicațiile femeii gravide:
– Hipertensiune arterială și preeclampsie
– Operație cezariană de necesitate
– Diabet zaharat de tip 2 după naștere

Ce dietă trebuie să urmeze femeile însărcinate supraponderale?
Dieta și exercițiul fizic sunt două elemente esențiale pentru o evoluție normală a sarcinii la pacientele cu diabet gestațional și pentru prevenirea complicațiilor.

 Este necesară stabilirea, împreună cu medicul curant, a unui plan alimentar (mâncare recomandată pentru diabetici) care să asigure în același timp nutriția necesară femeii gravide și fătului, dar și un echilibru sănătos alimentar care să mențină nivelurile în limite normale ale glicemiei.

– Înlocuirea zaharului din ciocolată, înghețată, fursecuri, prăjituri etc. cu zahărul natural din fructe, morcovi, vegetale cu atenție deosebită la cantitatea consumată.
– Program fix cu trei mese principale pe zi și 2-3 gustări între mese, la aceleași ore zilnic
– Obținerea a 40% din caloriile zilnice din carbohidrați și 20% din proteine.
– Consumul a 20-35 grame de fibre pe zi (cereale, pâine integrală, paste, orez brun, vegetale)
– Limitarea grăsimii totale consumate la mai puțin de 40%, iar grăsimile saturate ar trebui să reprezinte mai puțin de 10% din totalul grăsimilor consumate zilnic
– Este posibil ca medicul curant să recomande și administrarea unor suplimente pentru asigurarea necesarului zilnic de vitamine și minerale

Nu există garanții în ceea ce privește prevenția diabetului gestațional, dar respectarea unor obiceiuri sănătoase de viață anterior obținerii sarcinii pot ajuta la reducerea semnificativă a riscului, menținerea greutății în limite normale și exercițiul fizic regulat fiind esențiale pentru o viață sănătoasă.

Consumul alimentelor sănătoase, cu alegerea produselor bogate în fibre și sărace în grăsimi, focusarea pe fructe, vegetale și cereale integrale, porții alimentare mici, varietate alimentară, exercițiile anterior, dar și în timpul sarcinii pot ajuta la protejarea împotriva dezvoltării diabetului gestațional. Scopul trebuie să fie efectuarea a 30 minute de exerciții moderate pe zi, în cât mai multe zile pe săptămână, mersul pe jos, cu bicicleta, înotul. Începutul sarcinii ar trebui să fie la o greutate normală. Dacă femeia plănuiește să rămână gravidă, ar trebui să slăbească până la o valoare normală a indexului de masă corporală, cu menținerea unei greutăți în limitele de normalitate și pe parcursul sarcinii.

Monitorizarea sarcinii în cazul femeilor cu obezitate
În clinica Generis, sarcina este tratată ca un fenomen complet, incluzând importanța dietei pentru aducerea pe lume a unui făt sănătos și menținerea și îmbunătățirea stării de sănătate a mamei.

Întrebați medicii diabetologi și nutriționiști din cadrul Generis despre dieta personalizată și consultațiile de urmărire diabet.

doctor

Cercetător știintific grad II

No Comments

Post A Comment

Call Now Button